Eлектронски портфолио

Електронски портфолио (e-portfolio) je дигитална збирка докумената који приказују напредак, развој и постигнућа појединца, групе или институције. Добро је познат уметницима и пословним људима, јер им може помоћи да остваре напредак у каријери. Тек у новије време препознају се и његове могућности у образовању.

  • Реч портфолио долази од латинске речи portafoglio што значи “носити папир”.
  • Скраћеница е у наслову означава употребу дигиталне технологије у прикупљању и организацији садржаја за портфолио.

У образовању се ел. портфолио може користити за евидентирање ученичких радова и праћење развоја ученика током образовног процеса, али и подстицање личне рефлексије и размене идеја. Омогућава ученицима да развију вештине комуницирања и писања, употребе мултимедије, креативност и дигиталну писменост.

Стварајући збирку докумената који који показују напредак, ученици развијају критичко мишљење, те сами вреднују своје знање и постигнућа током образовања. Корисност ел. портфолија употпуњујуе чињеница да су објављивањем својих радова (есеји, критички осврти, промишљања, резултати истраживања и слично) ученици изложени критици и процени наставника, али и осталих ученика.

Електронски портфолио могуће је објавити и на једноставним веб страницама, попут блога и викија или у оквиру посебних, динамичких система за објављивање порфолија, попут Елга или Махаре.

Систем за објавиљивање електронских портфолија – Махара

maharaМахара је успостављена 2006. год. као резултат рада Развојне фондације за е-learning Новозеландске комисије за терцијално образовање у сарадњи за новозеландским универзитетским центрима.

Реч “махара” на језику новозеландских Маора значи мислити, размишљати, промишљати.

Махара је систем отвореног кода који може бити самосталан или интегрисан у Mудл или неки други систем за управљање учењем. За разлику од Мудла, који се везује за формално учење и у коме наставник одређује правила, Махара је систем за неформално учење у ком ученик одређује правила.

Регистровање на Махару је једноставно, као и код већине друштвених софтвера. Након регистрације потребно је уредити профил који осим уношења основних информација нуди и могућност додавања резимеа (интересовања, контакт информације, личне информације радна биографија…), циљева  (индивидуалних и професионалних) и вештина (личних, академских, радних). Након уређења профила прелази се на израду портфолија, односно, садржаја унутар њега. То могу бити постови у блогу, видео записи, поткасти, фотографије. Сви садржаји у електронском портфолију називају се артефакти. Ако желимо да садржај буде видљив другима, потребно је да га ставимо у одређени поглед, а затим да омогућимо одређеним људима или групама приступ тим садржајима. Предност Махаре је могућност објављивања различитих погледа, односно веб страница, за које је могуће подесити дозволе приступа различитим корисницима.

Још неке могућности Махаре:

  • умрежавање  (слично као код Windows Live и Facebook)
  • креирање група
  • форум у оквиру групе

Наравно, најважнији део портфолија у Махари је писање критичких осврта и промишљања који у настави (посебно српског језика и књижевности, али и других друштвених предмета) доприносе развоју критичког мишљења, креативности и индивидуализацији наставе. Могућност повратне информације на одређено промишљање (било наставника, било других ученика) доприноси квалитету садржаја портфолија.

У последње време, када се све више говори о неформалном образовању (учење кроз умрежавање, дељење искуства, учење путем откривања, учење peer-to-peer, блискији су данашњим генерацијама ученика од наметнутих формалних облика учења) и значају доживотног учења (lifelong learning), алати за електронско учење, посебно друштвени софтвери, постају све популарнији у свету. Један од таквих алата, чије су могућности у образовању још увек недовољно истражене, је свакако електронски портфолио.

Више о електронском портфолију и његовој изради у Махари можете сазнати овде .

12 comments

  1. […] Махара је систем за објављивање електронских портфолија који  осим представљања личних постигнућа и писања критичких осврта служи и за интеракцију и умрежавање корисника (О основним карактеристикама овог система већ сам писала у чланку Електронски портфолио.).  […]

  2. […] Махара је систем за објављивање електронских портфолија који  осим представљања личних постигнућа и писања критичких осврта служи и за интеракцију и умрежавање корисника (О основним карактеристикама овог система већ сам писала у чланку Електронски портфолио.).  […]

  3. […] Махара је систем за објављивање електронских портфолија који  осим представљања личних постигнућа и писања критичких осврта служи и за интеракцију и умрежавање корисника (О основним карактеристикама овог система већ сам писала у чланку Електронски портфолио). […]

Постави коментар