Дражи Нових технологија у образовању

Догађај на који се чекало

Овим речима је познати говорник, Ричард Гервер, на Твитеру најавио  свој наступ на конференцији Нове технологије у образовању. И био је у праву.

Иако померена за сам крај школске године, када смо сви као издувани балон,  овогодишња конференција је постигла циљ. Измештени на тренутак из претоплих учионица у којима се ученици боре за оцену а ми за ваздух, подсетили смо се колико је наставник важан фактор у креирању будућности и осетили понос што смо одабрали ову племениту и креативну професију.

Свечано отварање конференције – амбасадор Велике Британије, Денис Киф, истакао је значај дигиталних вештина у данашњем свету

Програмска концепција конференције остала је иста, јер успешан рецепт не треба мењати. Ипак, недостајао нам је трећи дан – пуно интересантних догађаја згуснутих у два дана допринели су да се осећам помало као Буриданов магарац између два подједнако сласна пласта сена. Такође ми је недостајао Твитер-зид (Twitter Wall) који помаже да се стекне увид у целину и да у сваком тренутку будемо присутни у свим, од укупно четири сале, колико их је било. Волим и да видим сопствене твитове и одговоре на њих – та виртуелна интеракција уме бити узбудљива и подстицајна.

Опуштена варијанта праћења конференцијског програма

Шта се могло чути и видети на конференцији

Иако се у Мајкрософт сали одвијао главни конференцијски програм и наступала најзвучнија имена, међу којима и кројачи образовних политика, ове године су ме највише привукла предавања у сали АЛТ  где сам слушала  равне себи, од којих могу највише да научим.

Све више школа у Србији је укључено у програм Еразмус+ и то је прича која ме је посебно заинтересовала, јер и сама учествујем у е-Твининг пројектима. Захваљујући овом програму сад можемо да учимо из искуства других земља, али не тако што ћемо читати или слушати о њима, већ што ћемо посетити њихове школе и провести радни дан са њиховим наставницима. Колегинице из земунске школе које су посетиле Естонију и упознале се са њеним школским системом, поделиле су са мном своје утиске, о чему ћу писати у  наредном посту.

За дигитални преокрет потребна је промена свести

Пристуствовала сам и  веома инспиративном наступу колегинице из струке која, веровали или не, користи виртуелне мапе у настави књижевности. Колико сам само идеја добила! И сам њом сам поразговарала у опуштеној атмосфери блогерског ћошета.

Блогерско ћоше, место за размену идеја, али и позерај

Кодирате ли?

Демонстрација рада Микро-бита у сали ЕНТЕР

Иако су теме биле разнолике, приметила сам да је на овогодишњој конференцији нагласак стављен на алгоритамско размишљање и кодирање.

Да је то нешто што не само да се може, већи и треба приближити свим наставницима, не само информатичарима, уверила сам се на  радионицама Кључне вештине – Школе за 21. век у организацији Британског савета.

21. век није више будућност, већ увелико садашњост која од нас захтева нове вештине. На овим радионицама могли смо научити како да помоћу џепног компјутера Микро-бит  развијамо код ученика основне вештине потребне за 21. век.  Није тешко као што звучи, верујте ми, а много је корисно.

Добитници награда у пројекту „Школа за 21. век“

Другог дана конференције уприличена је и свечана додела награда ученицима и наставницима школа из нашег региона, које су укључене у пројекат Школе за 21. век.

Конференцијски програм пропраћен је као и ранијих година сајмом, на коме је, иако видно мање излагача, било динамично. Одмах иза нашег ћошета налазио се штанд Мајкрософта на коме су присутни могли такође да учествују у радионицама на тему кодирања и да се упознају са Мајнкрафтом, популарном компјутерском игрицом која се може користити у настави за развијање креативности код ученика.

На ти са дигитализацијом

Да је процес дигитализације озбиљно схваћен и код нас, показале су  издавачке куће које се осим папирних, све више опредељују и за дигиталне уџбенике. За сад је дигитални уџбеник још увек само додатак штампаном, али верујем да ће, брже него што мислимо, однети превагу над њим.

Издавачке куће прате трендове – промоција дигиталних уџбеника

Виртуелне наочаре почеле су полако да улазе у српске учионице. Ове године нисам успела да их испробам, али још увек живо памтим прошлогодишњи сусрет са диносаурусом.

И ове године су виртуелне наочаре купиле најмлађе посетиоце

Колико смо спремни за сутра

На крају бих да се вратим на горе поменутог Ричарда Гервера. Његово предавање носило је назив: Сутрашњица припада онима који се за њу припреме. Као талентован и искусан говорник он зна многе „трикове“ који држе пажњу публике и утичу на то да и кад ништа епохално ново не каже, стекнемо утисак да смо присуствовали нечем великом и важном. Говорио је о моралној обавези наставника да припремају ученике за будућност, о значају образовног окружења усмереног на ученика и његове потребе, значају визије у образовању, посвећености, страствености, идејама, интеракцији са другим људима. И све је то илустровао примерима из свакодневног живота.  Одлично предавање, послушајте га.

А затим сам, више због тога што ми је другарица, него због теме о којој је говорила, присуствовала излагању Славице Гомилановић о четвртацима, чаробњацима у Мудлу. Док је говорила, размишљала сам о томе како нама недостаје та увежбана спонтаност и духовитост професионалних говорника.  Оно, кад зачарате слушаоца.

Кад учитељ од ученика направи чаробњаке

А затим затим сам схватила да Славица управо приказује како њени четвртаци креирају лекције у Мудлу.

Снимке предавања у салама Мајкрософт и АЛТ можете погледати на Јутуб страници Британског савета.

One comment

  1. Ја ове године нисам успела да скокнем до Београда, али сам била раније.
    Што се тиче Твитеровог зида, и мене и све моје колеге, из свих школа, кад год одемо на неки сличан догађај, ти зидови изузетно иритирају и ометају у слушању и гледању онога чему присуствујемо. А сви смо ми вични употреби технологије јер смо с њом одрастали и развијали се како и она.
    А што се тиче уопште употребе технологије у образовању, мислим да ћемо још дуго чекати и чекати и чекати да дигитални уџбеници постану свакодневица.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s