Нове технологије у образовању 2017.

Прошле године сам, сасвим неочекивано, добила позив да извештавам  са једне конференције. И то не било које, већ највеће у региону.  За мене је то био изазов и привилегија у исто време – потпуно ново искуство.

ccjovjsw4aqpsuz
Нове технологије у образовању 2016 – гужва у блогерској четврти

Ове године авантура ће се поновити, на истом месту, у Белекспо-центру на Новом Београду, с тим што ће уместо два, трајати три дана, од 09. до 11. фебруара.

Шта можемо да очекујемо?

Конференција

Конференција ће се одвијати, као и прошле године, у три сале, Спејс (главни конференцијски програм) Инсерт (високо, средње и основно образовање) и Алт (специфичне теме као што су: употреба ИКТ у инклузивном образовању, лидерство у школама итд) у којима ћемо моћи да послушамо преко 120 предавања стручњака из Србије, Велике Британије и земаља нашег региона.

????????????????????????????????????

Говориће се о вештачким интелигенцијама, предностима и манама 3D штампача у настави, планирању великих националних пројеката е-учења, сузбијању ученичког плагијаризма и многим другим актуелним и занимљивим темама. Слушаћемо о искуствима иновативне употребе ИКТ у настави и можда одлучимо да нешто од тога и сами применимо.  У томе нам може помоћи и документ који ће бити премијерно представљен на Новим Технологијама. У питању је Оквир дигиталних компетенција за наставнике – „Наставник за дигитално доба“, који је сачинила радна група за дигитално и онлајн учење у оквиру Отвореног метода координације у образовању. У њему су наведене и дефинисане вештине, циљеви и очекивани исходи који чине корпус дигиталних компетенција наставничке професије.

Сајам

img_20160226_152456Традиционално, конференцијски програм пратиће и сајам на коме ће најновија технолошка решења у области образовања, представити иностране и домаће компаније, издавачке куће (које све више увиђају важност дигиталних уџбеника) и образовне институције, попут Центра за промоцију науке   који ради на популаризацији и приближавању науке свим грађанима, посебно младима.

На списку излагача, први пут ове године, наћи ће се Енциклопедија Британика која је један од пионира у области дигиталног образовања. Радује ме што ћу поново имати прилику да посетим њихов штанд – пре шест година, на једном међународном образовном форуму,  одушевили су ме богатством своје понуде.

Радионице

robot-648622_960_720
Робот ће, но ко ће.

Осим сајма, конференцију ће пратити и радионице у трајању једног школског часа, на којима ћемо иновативна решења о којима смо слушали на конференцији, моћи да испробамо и у пракси. Ако вас занима како се, на пример, користи робот у настави,  на добићете прилику да га сами покренете и испробате његову „сналажљивост“  у околини.

Како не остати ускраћен

Понекад пожалим што није могуће, као у роману Looney Tunes Светислава Басаре, поседовати астралну пројекцију и наћи се на различитом месту у исто време. Унапред знам да ћу нешто морати да пропустим. Ипак, нећу остати ускраћена за атмосферу и енергију коју овакви догађаји са собом носе.

Ни они који пропусте  Нове технологије у образовању, неће остати сасвим ускраћени за занимљиве приче из области образовне технологије. РТС ће из свог студија у Белекспо-центру и ове године извештавати о конференцијским догађајима и угостити занимљиве предаваче, излагаче и госте.  О томе шта нам јавни сервис припрема можете прочитати овде.

До конференције је остало свега пар недеља. Ако се у вама пробудила радозналост и жеља да нам се придружите, још увек се можете пријавити овде.

Видимо се на Новим технологијама.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s