Галерија Мудл у новом руху

Почеком децембра, из лабораторије Мартина Дугијамаса изашла је нова верзија Мудла (Moodle 3.2), а свега неколико дана касније стигло ми је обавештење да је Мудл Клауд сајт који користим са ученицима, надограђен на ову најновију верзију. Као прави радозналац, пожурила сам да испробам новине, пре свега нову основну тему  (Boost) коју су са толико жара најављивали.  Пошто ова тема није постављена као подразумевана, било је потребно неколико корака да се пребацим на њу (Администрација сајта/Изглед/Графичке теме). Тек тада су новине на мом сајту постале видљиве.

Навигација
pocenta_sajt
Насловна страна сајта

Прва промена коју сам уочила је другачији дизајн и једноставнија/елегантнија навигација, не само унутар курса, већ и међу курсевима. Блокови за навигацију су сакривени (а опет доступни једним кликом на квадратић у горњем левом углу сајта – који се као клизни ормар отвара и затвара), што је омогућило више простора за садржај. Садржај ове навигационе фиоке се ажурира зависно од тога где се налазимо на сајту. На овај начин, Мудл је изашао у сусрет све већем броју корисника који овој платформи приступају са мобилних телефона. Када уклонимо блокове (који на  Мудл мобилним апликацијама нису видљиви) постижемо да курс изгледа исто без обзира на уређај са кога му приступамо.

Водич кроз курс

Следеће што ме је дочекало на освеженој платформи, била  је Корисничка тура (User tours), својеврсни водич који ме је у свега неколико корака упознао са најважнијим карактеристикама нове теме. Водич се појавио само једном на главној страници сајта и први пут када сам приступила курсу.

screenshot-2016-12-14-10-25-43
Виртуелни водич

Овакве водиче можемо и сами креирати за своје ученике и на тај начин им олакшати сналажење у новом окружењу. Можемо користити и постојеће туре – које су други креирали и поделили.

Обавештења

Осим поједностављене навигације и виртуелног водича, новине у верзији 3.2 су и у систему обавештавања о важним догађајима унутар курсева и приватних порука. Оне се огледају у следећем:

  1. Могуће је прилагодити начин на који ћемо примати обавештења (имејл или мобилни телефон)
  2. Нове поруке и обавештења су додати на навигацијску траку, тако да је приступ порукама омогућен са било које странице курса помоћу посебне иконице за поруке.
  3. Окружење порука приказује и разговор у реалном времену.
poruke
Обавештавање

Промене које доноси нова верзија Мудла у односу на стару (Мудл 3.1), нису револуционарне, али су помак, посебно када је у питању кориснички доживљај. Изгледа да је и Мудл почео да води рачуна о свом спољашњем изгледу. 🙂

О новој верзији можете више прочитати овде, а ако вас занима шта она нуди наставницима можете погледати овај видео.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s