Град саткан од снова – II део

Сан Петра Великог

IMG_20160625_121553
Детаљ на једној згради на Невском Проспекту

Цео Санкт Петербург је јединствено уметничко дело сачињено од мноштва детаља, како оних који су дело природе, тако и оних које су створиле људске руке. Сваки од њих вредан је пажње и уметничко је дело за себе. Ово је сасвим разумљиво, ако се зна да су  у његовој изградњи учествовали највештији европски неимари различитих периода.

Обухватити све, немогуће је за кратко време које на располагању има један туриста. Зато је најважније доживети његову атмосферу и направити скицу која ће послужити као мапа за неку наредну посету. А град ће вас сигурно позвати у њу, јер тек кад се вратите с путовања схватићете шта сте све пропустили.

Овај „гранитни град славе и несреће“, како га је називала Ана Ахматова, подигнут је на сну Петра Великог  да приближи Русију Европи, али и оном мање поетичном – да створи велику и моћну империју. Оног тренутка када је на једном од многобројних острва које је образовала река Нева, ударио камен темељац за Петропавловску тврђаву, његов сан је почео да остварује.

IMG_2554
Поглед на Петропавловску тврђаву са реке

Из мочварног тла почео се издизати град, отеловљење његове моћи и напретка нове Русије. Ту нову Русију Петар I је замишљао као снажну и неуништиву – попут стене, па је младу престоницу назвао по светом апостолу Петру. Иако се он сам сместио у дрвену колибу одакле је надзирао прве радове, грађевине које су ницале у Санкт Петербургу  зидане су од камена.

IMG_20160622_212105
Бронзани коњаник – споменик Петру Великом који је подигла Катарина Велика

Ограничен кратким људским веком, Петар Велики доживео је тек рађање свог сна. Град коме је удахнуо живот, почео је да живи и временом поприма облик који је можда и надишао његов сан.

Боравећи у овом граду, једној се мисли нисам успела одупрети: снови великих људи захтевају  велике жртве и  обично их мали људи изнесу на својим плећима. Санкт Петерсбург су градили кметови који су ту принудно доведени из разних крајева Русије. Десетине хиљада њих умрло је од глади и исцрпљености, а да при том нису били свесни величине, нити значаја онога што граде. Историја је много пута потврдила ово сурово правило. Али с друге стране, милиони људи, сасвим малих и пролазних, попут нас, данас хрли са свих страна да докучи један сан.

Сан летње ноћи

Већ приликом прве шетње Питером, како овај град од милоште зову, стекла сам утисак да је спавати, овде  грех. Посебно за време белих ноћи које сву ту градитељску лепоту од које застаје дах, уздижу на ниво надреалног. Осећате се као да сте будни ухваћени у сан летње ноћи.

BELE NOĆI
Палате на Невском Проспекту ноћу сијају посебним сјајем.

Наша прва шетња протекла је у знаку чуђења. Небо је било тамно од облака, али је је испод њих продирала светлост. Спуштале смо се Невским Проспектом ка главном тргу и реци (Велика Нева), полако и застајући како бисмо успеле да задржимо тренутак. Лепота је била свуда око нас.

IMG_20160620_232530
Плес боја на Фонтанки и радост на нашим лицима

Први мост који смо прешле био је Аничков мост који је најстарији и један од најлепших у Санкт Петербургу. Поглед са њега на Фонтанку, са чије се обе обале уздижу отмене четвороспратнице (сређене фасаде, за разлику од оних на периферији града) одузима дах.

IMG_20160620_232703
Један од четири кротитеља коња који красе Аничков мост

Овај мост красе скулптуре коња и њихових крититеља. Загледана у реку нисам ни приметила да су четри крoтитеља заузела различите положаје у покушају да обуздају плаху животињу. Оштром оку моје мајке то није промакло. Она је упијала све, јер је ова прва бесана санктпетербуршка ноћ била остварење њеног дугогодишњег сна.

Међутим, промакло нам је много шта, па смо тако тек последњег дана боравка у Санкт Петербургу запазиле Фаберже музеј – први прватни музеј у Русији који се скрасио у Шуваловском дворцу на обали Фонтанке, мало даље од моста. С друге стране канала, у Шерметевском дворцу, сместио се Музеј музике, а у једној од суседних улица, које секу Невски проспект, Музеј Ане Ахматове. Пуно је оваквих скровитих драгоцености у споредним улицама у које се не завлачите, занесени лепотом главних булевара и атракција које се на њима налазе. Треба имати у виду да су  у Питеру боравиле многе знамените личности, или су у њему рођене или умрле, а град  чува успомену на сваку од њих. Трагом једне од њих, успеле смо, нешто касније, да боље упознамо и онај Санкт Петербург који није толико изложен погледу туриста нити је допадљив на први поглед.

Пут нас је водио даље до канала Грибоједов, чије име ми је одавно познато из романа Достојевског. Са овог канала,  отвара се поглед на чувену цркву Христовог васкрсења познатију као Црква Спаса на крви, која је саграђена на месту убиства цара Александра II и неодољиво подсећа на храм Светог Василија Блаженог у московском Кремљу.

IMG_20160621_164522
Поглед на Казански сабор

Одмах уз канал је и Казански сабор који је грађен по узору на Базилику Светог Петра у Риму (разноликост стилова у Санкт Петербургу, посебна је прича). Овај велелепни храм, започет у освит XIX века, са намером да буде највећи у Русији, посвећен је Богородици Казанској, заштитници града. У њему почива славни генерал Кутузов који се по предању обратио управо Богородици Казанској за помоћ у рату против Наполеона. Остало је историја.

Преко пута Казанског сабора, на самом углу уз канал, једна зграда својим необичним изгледом плени пажњу. То је Дом књига, ремек-дело сецесије, на чијем се врху налази глобус који придржавају две женске фигуре.

IMG_20160622_134115
Поглед од Казанског сабора: Споменик маршалу Кутузову, Дом књига и Црква Спаса на крви

Тако пуно лепоте и историје, на тако мало простора, нисам видела ни у једном другом граду који сам посетила. Потпуно затечене оним што смо за кратко време, у само једној улици виделе, то прво вече нисмо стигле до Велике Неве, нити смо стекле утисак да смо на острву – једном од многих.

Наставак

2 comments

  1. […] Један од њих био је и млади руски император, Петар Велики. Он је, боравећи у овом граду инкогнито, неоптерећен титулама и привилегијама, изучавао бродоградњу, столарство, штампарство и друге занате. Његов сан о модерној и снажној Русији овде је почео да добија своје прве обрисе. Из тог сна, свега неколико година касније, отелотворио се један од најлепших европских градова – Санкт Петербург. […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s