Топ-листа алата за електронско учење у 2014.

Крајем септембра, Џејн Харт, оснивач C4LPT (Centre for Learning & Performance Technologies) објавила је листу 100 најпопуларнијих алата за електронско учење у 2014. години. Листа је резултат годишње анкете, осме по реду, у којој је учествовало преко 500 образовних стручњака из целог света.

Оно што је нарочито упечатљиво, јесте популарност Твитера, сервиса за микроблогинг, који прву позицију на листи држи од 2009. године. Овај сервис, када је учење у питању, надмашио је Фејсбук за читавих 8 места, јер се показао као најкоришћенији и најфункционалнији алат за креирање личне образовне мреже.  Веома моћних 140 карактера!

Предводник
Предводник

У односу на прошлогодишњу листу, све је остало мање-више исто, с тим што се на моју радост непопуларна Махара, систем за објављување ел. портфолија вратила међу живе (61. место) и што су се на листи појавила два алата која сам испробала у раду са својим ученицима. Један од њих је Инстаграм, програм за снимање, уређивање и дељење фотографија, а други је Каху, платформа за учење засновано на игри. Занимљиво је да су и Каху и Инстаграм  предвиђени да се користе помоћу преносивих  уређаја (паметни телефони, таблет рачунари, ајподи), као и да су скоро сви алати на овој листи, бар они које ја познајем и користим, прилагођени корисницима мобилних уређаја.  Изгледа да  тренд коришћења сопственог преносивог уређаја и у радном контексту – BYOD (Bring Your Own Device)  постаје све популарнији и у свету образовања. Питање је наравно, када ће овај тренд стићи и у  наше школе.

Да ли се неки од ваших омиљених алата нашао на овој престижној листи?

4 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s