Наши отисци на интернету

Ових дана сам из Амазон продавнице преузела књигу Digital Drama Staying Safe While Being Social Online ауторке Линде Мекарти (Linda McCarthy), која се већ годинама бави темом сигурности на интернету. Намењена је  тинејџерима, али може бити од велике користи и њиховим родитељима и наставницима, односно  свим  корисницима интернета и друштвених мрежа. Објашњава важност  онлајн  репутације у реалном животу , описује опасности које вребају наше дигитално ја и начине на које све можемо да се заштитимо и сачувамо од разних облика  интернет насиља.

Активности на интернету Линда Мекарти пореди са отисцима на влажном песку који, бележећи сваки наш корак, одају другима наше кретање, али и различите мање уочљиве информације, попут наше тежине и висине.  И дигитални отисци такође пуно говоре о нама, с том разликом што су много трајнији и често их не можемо избрисати ни када то желимо.

Дигитални отисци су све наше активности на интернету: профили на друштвеним мрежама, коментари које остављамо на њима или на различитим форумима, странице које посећујемо, блог постови које пишемо, лајкови на коментаре или одређне странице, онлајн заједнице у које се учлањујемо, видео записи које постављамо итд.  New folder_AutoCollage_7_Images

Ови отисци сачињавају наш дигитални идентитет, слику о нама у очима других корисника интернета. Но, та слика не остаје само на виртуелном простору, она се преноси и у реални (21. век се не назива без разлога  и дигитално доба). На пример, све више послодаваца приликом избора кандидата за посао обавезно прогугла његово име и презиме како би видела са ким има посла, а све је већи и број отказа које запосленици добијају због  различитих непримерених активности на интернету.

Из књиге Линде Мекарти сам издвојила неколико савета како да избегнемо те негативне отиске и побољшамо своју репутацију на интернету.

  • Двапут мери једном сеци – добро размислите пре него што кликнете на post, send или like, јер вас брзоплетост може скупо коштати.
  • Не постављајте компромитујуће фотографије и видео записе. Данас је можда смешно и духовито, сутра  неће бити.
  • Не пишите негативне и  увредљиве постове и коментаре. Уместо тога, покажите свету своју бољу страну тако што ћете говорити лепо о другима. Људи који пишу негативне постове могу бити неко време занимљиви, али запитајте се да ли бисте их желели за сараднике или пријатеље.
  • Претражујте себе на интернету.
  • Не пуштајте непознате у свој свет. Пријатељство са непознатима повећава ризик од преваре и разних других непријатности. Ово посебно важи за друштвене мреже попут Фејсбука.
  • Проверите фотографије својих пријатеља и уклоните ознаке себе са компромитујућих фотографија. Такође немојте дозволити пријатељима да вас означе на фотографијама без вашег знања.
  • Реагујте на злостављање на интернету тако што ћете га пријавити или скренути другима пажњу на њега.
  • Заштитите свој рачунар и информације. Креирајте  снажне лозинке, не делите их ни са ким, заштитите имејл налог, посебно онај који је повезан са неком од душтвених мрежа. Одјавите се са свог налога када га не користите.

Више о овој све актуелнијој теми прочитајте на Блогу о настави у следећим чланцима:

Шта је дигитални идентитет

Ко и какви смо на вебу

Ко су лидери сутрашњице

Зашто се лажно представљамо на вебу

2 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s