Пут у средиште Магбета

Није ли боље да Вас, место да вам причам и тумачим, узмем под руку и поведем на замишљена, али душевно доживела путовања…

(Милутин Миланковић: “Кроз васиону и векове”)

Да ли сте пожелили да  заједно са својим ученицима анализирате књижевно дело изнутра, из саме његове утробе, урањајући у анализу као као што урањамо у свет књижевног дела док га читамо?

Једно такво путовање у унутрашњост Шекспировог Магбета приуштио нам је тим сачињен од уметника, глумаца, професора књижевности, дизајнера виртуелних светова и других стручњака, предвођен Анђелом Томас, професорком на Тасманијском универзитету у Аустралији. Они су креирали  тематско острво у Секунд Лајфу посвећено истраживању, адаптацији и извођењу Шекспировог Магбета. Циљна група овог пројекта су заљубљеници у Шекспирово дело, средњошколски и универзитетски наставници и њихови ученици.

magodaja_001

Острво је дизајнирано тако да сваки детаљ на њему, почев од пејзажа, преко објеката до звукова, дочарава атмосферу и тематику саме трагедије.  Крећући се острвом, вођени виртуелним путоказима и симболима, у прилици смо да са различитих аспеката анализирамо ово дело,  заронимо у свест и подсвест његових јунака, па чак и да проживимо неке сцене из драме.

Постоје 4 кључна места, одредишта:

  • Место добродошлице  у облику узвишења над непрегледном пустаром, са рушевинама унаоколо, представља  врата која воде даље (помоћу телепортера) и дубље у истраживање дела. Овде се привикавамо на окружење и атмосферу (коју дочаравају гласови који изговарају Шекспирове стихове) и добијамо основне информације и упутства за даље истраживање.

1_001Почетна дестинација на острву Магбет

Савет

Кликом на мали водоскок са знаком питања покупите “опрему” за аватара која вам омогућује да пролазак кроз дело, односно неке од дестинација острва,  доживите из перспективе књижевних ликова: лејди Магбет, Магбета, Банка, вештица.

  • Магбетова глава  је грађевина у стени која  метафорично приказује самог Магбета, његове мотиве, свест и подсвест. Спољашњост грађевине својим изгледом намеће осећај  страха, несигурности, потонулости, изопачености, драматике. У унутрашњости  се налазе  3 повезане сцене које симболишу Магбетово потонуће у злочин: престона одаја (осликава његов его и жељу за моћи), крвава одаја (његова уроњеност у паранормално и хаос, огрезлост у злочину) и лавиринт  (збуњеност, борба са савешћу). На излазу из престоне одаје налази се “раскрсница конфликта” на којој се налази привиђење које поставља питање, нудећи посетиоцу избор између 2 стазе: добре и лоше. Добра стаза (која је иначе тешко уочљива, непривлачна, узана) води до излаза, а лоша стаза (сасвим уочљива и привлачна – на почетку) у крваву одају.

 

Крвава одаја – ако сте на почетној дестинацији преузели опрему за аватар у овој просторији  ћете искусити како је то наћи се у кожи убице, тако што ћете, сасвим неочекивано,  изгубити контролу над својим аватаром. На рубовима просторије се налазе сцене из ратова вођених у 20. веку, које актуелизују тему и појачавају осећај увучености у вртлог злочина.

Snapshot_004

  • “Шта ако”  је место за размишљање о моралним и етичким дилемама у драми. Размишљање је потпомогнуто објектима који представљају мета-теме у делу (правда, моралне вредности,природа драме, историјски извори…)

Савет – послужите се скриптама. На свакој дестинацији налази се скрипта (у облику књиге)  са објашњењима и задацима везаним за различите теме и аспекте са којих се може посматрати ово Шекспирово дело: метафорика и симболика, мотивација карактера, алтернативни завршеци и адаптације, природа драме и конструкција приповедања,  обичаји, историјске референце и утицај Шекспира на енглески језик. Осим истраживачких задатака специфичних за одређену дестинацију, све скрипте садрже и одговарајуће одломке из драме,  провокативна питања и корисне ресурсе. Неретко задаци подразумевају играње улога.

7-3-2013 4-42-56 PM

Скрипта се преузима кликом на књигу, а затим је пронађете у инвентару и отворите.

  • Студији за учење  су уствари  просторије за одржавање радионица,  анализу дела, прављење филмова (machinima). У овим просторијама се налазе сандуци са реквизитима и екрани који се могу користити у радионицама.

studio_001Више о овом пројекту можете пронаћи на вики страници Виртуелни Магбет а филм на ову тему, снимљен у Секунд Лајфу можете погледати овде.

Препоручујем вам да, ако имате основна знања и вештине потребне за коришћење виртуелних окружења (и креиран Секунд Лајф аватар) посетите ову локацију, сами или  са  колегама, истражите ресурсе које нуди (посебно скрипте које садрже сјајно осмишљење задатке) и осетите дражи  уроњеног учења. Касније можете повести и своје ученике на виртуелну екскурзију, у оквиру додатне наставе српског језика и књижевности, енглеског језика или литерарне секције.

One comment

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s