ISTE 2013.

Од 23. до 26. јуна у Сан Антонију (САД) одржана је годишња конференција Међународног удружења за технологију у образовању (ISTE), један од најзначајнијих и најмасовнијих скупова намењених иновативној и ефикасној употреби технологије у образовању. На овој конференцији са 33-годишњом историјом (прва је одржана 1979. године) су као говорници, предавачи и излагачи учествовали како угледни и инспиративни наставници и други образовни стручњаци, тако и различите интернационалне организације и корпорације, представљајући своја  постигнућа, најновије подухвате, идеје, различите алате и примере иновативне наставне праксе.

Пратећи дешавања са конференције путем друштвених мрежа, пре свега Твитера и Фејсбука, успела сам да укачим делић атмосфере и енергије која је у та четири дана повезала људе из  различитих крајева света са заједничким циљем  – стварање квалитетнијег образовања. Моја колегиница Фиона из Јужне Африке, којој се остварила жеља да присуствује овом догађају, написала је: “20000 delegates from 70 countries. It was a time of long queues, rushing from pillar to post, searching for a recognizable face and awesome…awesome…awesome learning!”

Ипак, нисам дозволила да на овој конференцији останем само посматрач.  Морала сам мало да завирим и унутра. Питате се како?

У оквиру ISTE постоје  посебне интересне групе (SIG) које повезују истомишљенике заинтересоване за специфичне теме као што су на пример:  мобилно учење (SIGML), рад са децом и омладином са посебним потребама (SETSIG), унапређење писмености (SIGLIT), дигитално приповедање (SIGDS),  виртуелна окружења за учење (SIGVE) итд. У оквиру ових група члановима су доступни различити облици професионалног усавршавања, могућности за вршњачко учење кроз умрежавање, као и  корисни ресурси .

iste_sigve
ИСТЕ локација у Секунд Лајфу

 С обзиром на то да су моја интересна сфера тренутно виртуелни светови и да група ISTE SIGVE има своју локацију у Секунд Лајфу, била сам у прилици да пратим неке од догађаја са ове конференције. Осим онлајн радионица организованих у реалном времeну (додуше у време које мени није одговарало), један од догађаја који ме је највише учинио делом ISTE 2013 била је промоција онлајн часописа Virtual Education Journal (VEJ). Овај журнал који  излази 4 пута годишње, посвећен је образовној употреби виртуелних светова. У најновијем, јунском броју, се поред одличног интервјуа са Бернаџин Портер, једном од водећих личности у свету дигиталног приповедања (digital storytelling) и бројних  занимљивих чланака о учењу кроз урањање у виртуелне светове, нашао и чланак у коме смо Каћа и ја представиле своја искуства. Чланак носи назив: Our first learning and teaching experience with Second Life.

Snapshot_005

Журнал можете прочитати или  преузети у пе-де-еф формату, на овој страници: Virtual Education Journal.

Иако данас захваљујући технологији и интернету можемо да се стручно и професионално усаваршавамо и из свог дома, понекад пожелим да отпутујем и уживо осетим енергију коју је описала колегиница Фиона у својој  краткој објави. Надам се да ће се до следеће ISTE, или бар до оне која ће се за две године одржати у Лос Анђелосу, нешто променити и у српском образовању и да оно неће висити на маргинама као што је тренутно случај. А до тад…

2 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s