Симбалу – омиљене интернет странице на једном месту

Колико пута вам се десило да када желите да посетите запамћену интернет страницу морате да копате по по свом веб прегледачу, што понекад уме да одузме доста времена и живаца? У случају да нисте при свом рачунару, или користите више рачунара, што је случај са мном, овај проблем постаје још наглашенији, јер је потребно или знати тачну адресу странице, или бесомучно претраживати интернет.  Недавно сам одлучила да овој муци станем у крај, и своја, сад већ нагомилана, омиљена веб места уредим и омогућим себи да им приступам брзо, са једног места, једним кликом.

Symbaloo – уређивач хаоса

За уређивање и похрањивање веб страница, корисних чланака које сте нашли на интеренту и сл. користе се друштвени обележивачи (social bookmarking). Осим тога, ови алати нам дозвољавају да своје странице делимо са пријатељима, као и да погледамо оно што су они пронашли и означили као занимљиво. Најпознатији су Diigo, o чијој је употреби у сарадничком и истраживачком раду, недавно одржан вебинар за наставнике (овде можете погледати презентацију са вебинара), затим DeliciousEndNote (одличан за организовање референци) Symbaloo и други.

Алат који ме је, као почетника у коришћењу букмаркинг алата, освојио својом једноставношћу, функционалношћу, бројним могућностима и можда највише  изгледом, је управо последњи међу наведенима, Симбалу.

4.5

Неке од могућности овог сервиса:

  • могућност једноставног додавања веб страница, петраживача, маркера, електронске поште итд
  • додавање и брисање блокова
  • бирање прилагођене иконе за сваки сајт
  • прегледање помоћу картица и могућност категоризације картица
  • дељење целе стартне странице, или појединих картица са пријатељима
  • ембедовање симбалу дугмета на лични сајт

Упутствa о коришћењу овог сервиса на енглеском језику можете пoгледати  овде.

Symbaloo EDU

Aко сте наставник, осим за сређивање сопственог хаоса, Симбалу  можете  користити и као допуну настави: за организовање едукативних ресурса на интернету и подстицање сарадничког и истраживачког рада ученика. У том случају пожељно је да отворите налог на Symbaloo edu.

За више информација  о едукативној употреби сервиса Симбалу,  погледајте овај видео.

Време је да се организујемо. Срећно!

3 comments

  1. Odličan post. Isporabaću Symbaloo. Vašim čitaocima preporučujem i aplikaciju ReadLaterFast. Ona je, doduše, dostupna samo korisnicima Chrome pretraživača, koliko je meni poznato. Veoma je zgodna jer omogućuje da obeležene stranice čitate kasnije, čak i ukoliko niste konektovani na internet. Može da se poveže sa Diigo i da se međusobno sinhronizuju. Pozdrav 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s