Видео лекције уз помоћ Скринера

За потребе свог курса о електронском учењу  често  снимам садржај екрана како бих полазницима лакше  и потпуније објаснила и демонстрирала функционисање различитих програма.  До сада сам у ту сврху највише користила Снегит (Snagit) уз помоћ кога се могу усликати делови екрана, цео екран или садржај неке веб странице. Овај алат има и могућност снимања звучних записа, моћан едитор  и мноштво напредних опција. Међутим, Снегит, тј. његове најновије и најнапредније верзије нису бесплатне.

Недавно сам, захваљујући Твитеру,  открила Скринер (Screenr), једноставан и бесплатан онлајн алат за скринкастинг.

screenr

Шта је скринкастинг

За разлику од скриншутинг (screenshoting) алата којима се снима статична слика садржаја екрана, скринкастинг (screencasting) алати служе за аудио-видео снимање садржаја и догађаја на корисничком екрану.

Већина алата за скринкастинг је скупа (Camtasia Studio, Snagit) јер садржи бројне опције, као што су могућност компресовања, подршка за снимање у више формата, могућност додавања интерактивних елемената итд, међутим за мање захтевне кориснике сасвим су довољни они бесплатни,  који могу бити од велике помоћи у планирању електронски подржане наставе.

Кликни и снимај

Драж Скринера је у једноставности и брзини. Његово коришћење не захтева никакву инсталацију (осим Јаве, у случају да је немате), нити је потребан додатан труд и време да своје снимке пребаците на интернет – они су већ тамо. Ако знате шта желите, за мање од 10 минута можете имати готов видео.

r

Све што је потребно је да одете на веб адресу: http://www.screenr.com/, регуструјете се (ако желите), приључите микрофон на свој рачунар, подесите оквир за снимање и затим кликнете на дугме RECORD .

Током снимања је могуће правити паузе како бисте променили садржај екрана. Када завршите са снимањем, кликнете на зелено дугме DONE, проверите како изгледа ваш снимак и сачекајте неколико минута колико је потребно да се он обради. У случају да нисте задовољни снимком, можете га обрисати пре објављивања. Оно о чему треба водити рачуна је да је дужина снимања уз помоћ скринера ограничена на 5 минута, међутим овај ограничавајући елемент можемо сватити и као предност јер нас наводи да креирамо кратка, сажета и јасна упутства.

скрин

10-7-2011 5-01-58 PM

Ако сте регистрован корисник, сви ваши снимци ће се наћи на вашој профил страници.

Линк ка вашем снимку можете поделити путем Твитера и Фејсбука, а постоји и могућност преузимања на сопствени рачунар (као mp4 фајл), објављивања на каналу Јутујуб и уграђивања на лични сајт.

Могућности у настави

Постави коментар