Бесани (наставници) у Сијетлу

283555_2223084541718_1385873760_32461359_3846657_n

Иако сваке године са нестрпљењем очекујем лето не бих ли се одморила од рада, обавеза и учења (бити lifelong learner уме бити исцрпљујуће) и напунила потпуно испражњене батерије, почетком овог лета неизмерно ме је обрадовала вест да сам одабрана за полазника семинара чије је одржавање падало баш у време годишњег одмора. Није ми сметало ни то што сам морала одложити одлазак на море које сам са нестрпљењем ишчекивала, нити што је програм семинара врло захтеван, са детаљно испланираним активностима и сатницом од 09 ујутро до 10 увече. Наравно, не ради се о баш сасвим обичном семинару. На овај је добило прилику да иде нас 50, по посебним критеријумима бираних наставника из целог света, по неколико из сваке регије (али нас две из Србије).

Семинар се одржавао у Мајкрософтовој централи  у Редмонду код Сијетла, на западној обали Сједињених Америчких држава. За мене, пасионираног љубитеља путовања, ово је била прилика да посетим континент на коме још нисам била, да видим како Мајкрософт изгледа изнутра (реткима се пружа ова прилика) и што је најважније, да се сретнем са неким драгим људима које сам упознала захваљујући  ономе што радим, упознам нове колеге са којима делим исту страст и да нешто научим.

DSC_0923Теме којима смо се бавили на  Мајкрософтовом институту организованом први (премијерни) пут у оквиру глобалног програма Партнер у учењу, који се веома успешно спроводи и у нашој земљи, биле су везане за развијање вештина подучавања у 21. веку и алате (бесплатне и оне друге) који се могу користити у наставној пракси, с тим што је акценат био на  оспособљавању за успешно вођење професионалног развоја наставника. Сама предавања и радионице, и поред згуснутог распореда, нису била напорна јер смо радили или у групама и самим тим добили прилику да се боље упознамо једни са другима, или на супер брзим рачунарима у Мајкрософтовим лабораторијама на којима смо истраживали различите програме, или на терену – истраживачке екскурзије на којима смо могли да се боље упознамо са самим Сијетлом и његовим знаменитостима.

IMG_7543           IMG_4525

Нису изостали ни обиласци Мајкрософта (то је прави мали град) у оквиру којих смо посетили Мајкрософтов музеј и развојне лабораторије у којима смо се лице у лице сусрели са  пројекцијом блиске будућности за неког веома пријатном, а за неког узнемиријућом и помало отуђеном. Посебна драж целог семинара свакако су биле вечере сваког дана организоване на неком другом месту: у куглани, класичном америчком ресторану, Свемирској игли (Space Needle) коју сигурно добро памте љубитељи СФ комедије Људи у црном иресторану на обали океана са предивном погледом на Сијетл.

 IMG_7814           IMG_4564

Занимљиво је било и то што се наш семинар поклапао са трајањем Америчког Форума иновативних наставника, на коме се бирају њихови представници за светско такмичење. Мени је ово био први форум на коме нисам доживљавала стрес и умирала од треме када угледам судије, већ сам са уживањем  разгледала штандове са пројектима и опуштено ћаскала са њиховим ауторима. Једини стресан тренутак ми је био Teach Meet на коме смо ми њима требали да у 2 минута представимо своје идеје и постигнућа. Много стреса ни око чега, јер тек када сам сишла са говорнице и послушала  излагања других колега, схватила сам да није толико важно да ли си озбиљан или не, да ли перфектно говориш енглески или не, него да ли имаш шта да поделиш са другима, јер добре идеје су увек вредне дељења.

DSC_0626

5 comments

  1. […] Југослава Лулић, аутор семинара Електронским учењем до креативне наставе коме је и посвећен овај блог, управо се вратила (31. јула 2011.) из  вишедневног боравка у Мајкософтовој централи  која се налази у Редмонду код Сијетла. Зашто је тамо била и какве утиске носи из тог дела света, прочитајте на њеном блогу, у чланку под називом First Partners In Learning Institute, […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s