Предавање проф. Шугата Митре „Рупа у зиду“

   

Шугата Митра је професор образовне технологије на универзитету Њукастл у Великој Британији који је 1999. године  покренуо пројекат под називом „Рупа у зиду“.
У најнеразвијенијем делу Њу Делхија у Индији поставио је у једну кућицу компјутер прикључен на брзи Интернет, коме се могло приступити с улице помоћу рупе у зиду. У околини кућице поставио је скривене камере и отишао. Када се након три месеца вратио, могао је видети гомилу деце која не само да користе компјутер, него и једни друге подучавају и то на енглеском језику. Када их је упитао шта им још треба, добио је изненађујући одговор: „Бољи миш и бржи процесор.“
У току неколико наредних година, Митра је понављао (и продубљивао) овај експеримент у разним урбаним и руралним деловима Индије и резултати су били потпуно запањујући: деца су, у срединама где није било писмених, нити заинтересованих одраслих људи, потпуно сама савладала основне вештине рада на рачунару, користила Интернет, четовала, играла видео игрице и при том користила језик који нису имала прилику ни да чују, ни да уче у школи. Једина врста едукације коју су користили била је вршњачка едукација, односно, она деца која су прва савладала вештину рада на рачунару, постајала су учитељи другој деци.
Овај експеримент на неки начин доводи у питање целе образовне системе, посебно оне засноване на доминантној улози наставника, јер указује на могућности неформалног образовања. Колико је школа као институција потребна  за стицање знања и колико ће она  морати да се мења и прилагођава деци и времену, питање је које остаје отворено.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s